24. kolovoza – 2. rujna, Park Ribnjak

 

Francuski institut sudjelovat će u 1. izdanju festivala Zgodionica s projekcijama triju francuskih crtanih filmova.

Svi filmovi imaju hrvatske titlove. 

 

Rabinov mačak, r. Joann Sfar, 2011.

Crtani film Joanna Sfara i Antoinea Delesvauxa (2011.) koji preuzima scenarije iz nekoliko stripova. Alžir 1920-ih. Rabin Sfar živi s kćerkom Zlabyjom, bučnom papigom i razigranim mačkom koji govori. Rabin prima pismo u kojemu piše da mora polagati diktat iz francuskog kako bi mogao zadržati svoj posao. Kako bi mu pomogao, mačak počini svetogrđe i priziva Svevišnjega. Rabin uspijeva, ali mačak gubi dar govora. Ponovno ga tretiraju kao običnu životinju. Njegov jedini prijatelj uskoro postaje ruski slikar koji je u potrazi za imaginarnim Jeruzalemom u kojemu žive crni Židovi.

 

Aya  iz Yopougona, r. Marguerite Abouet, Clément Oubrerie, 2011.

Krajm 70.-ih godina prošlog stoljeća, u Obali Bjelokosti u Yopougonu, jednoj od četvrti Abidjana, živi devetnaestogodišnja Aya koja radije uči kod kuće nego što izlazi s prijateljima. Ayin život odvija se između škole, obitelji i dviju najboljih prijateljica Adjoue i Bintou koje misle jedino na izlaske. Stvari se pogoršavaju kad Adjoua zbog nepažnje ostaje trudna. Što napraviti?

 

Moja mama je u Americi, upoznala je Buffalo Billa, r. Marc Boréal, 2013.

Šestogodišnji Jean živi u provincijskom gradiću u 70.-im godinama i upravo kreće u školu. Kad učiteljica pita svako dijete za profesiju oca i majke, Jean shvaća da on nije poput drugih, to ga brine, pa smišlja odgovor: „Moja je mama tajnica“. Njegova je mama zapravo stalno na putu i šalje razglednice maloj susjedi Michèle koja već zna čitati, pa ona čita razglednice Jeanu. Jean počinje sanjariti, ali stvarnost je drukčija. Jean ju počinje shvaćati u razdoblju između rujna i Božića te godine…

 

Raspored i sve informacije potražite ovdje: http://www.legende-zagreb.hr/